Van Bediüzzaman Külliyesi açılışı yapıldı 10 Ekim 2019, 10:00
Van ilim ve kültür vakfı Bediüzzaman külliyesi
Misyon ve Vizyonumuz
Vakfın Gayesi;
Vakfın genel gayesi; ilk, orta ve yüksek tahsil kademelerinde öğretim ve eğitim müesseseleri açmak ve işletmek, başta öğretim eğitim imkânı olmayanlara yardımcı olmak, bu gençleri bir taraftan asrın müspet ilimleri ile teçhiz, diğer taraftan milli kültür ve manevi değerlere sahip olarak yetiştirmek, imkanlar sağlamak, burs vermek, bunlarla ilgili her türlü teşebbüste bulunmaktır.
Vakfın Faaliyetleri;
A-İlk, orta ve yüksek öğretim kademelerinde okuma imkânı olmayanlara karşılıksız veya sair şekillerde nakdi veya ayni yardım, burslar verir.
B-İlk, Orta ve Yüksek öğretim kademleri öğrencileri için yurtlar ve barınacak yerler sağlar. Aşevleri, okuma ve çalışma salonları açar ve yönetir.
C-Yabancı dil kursları, seminerler, konferanslar ve benzeri akademik faaliyetlerde bulunur.
D- İlk, orta ve yükseköğretim yapma imkânı bulamamış kimseler için kültür ve yetiştirme kursları ile sanat ve meslek kursları açar ve idare eder. Aynı zamanda öğretime yardımcı olmak üzere vakıf mevzuatının müsaadesi dairesinde ana, ilköğretim, orta öğretim lise kolej ve lise öğrenimine davalı yüksek okul, üniversite ile bu okullara hazırlamak için mesleki ve sanat kurslar açar ve işletir.
E- Müspet ilimler ve milli kültürümüze aykırı düşmeyen konularda ve alanlarda münferit ve periyodik yarışmalar düzenler. Destekleme armağanları koyar. Web site kurar, gerçek ve sanal internet ortamında gazete mecmua ve kitap neşriyatı yapar, Radyo ve televizyonlarda ilmi ve terbiyevi mesleki ve kültürel konularda konuşmalar sağlar.
F- Vakfın amaçlarına aykırı düşmeyen ve yasal mevzuatı çerçevesi içinde kalmak kaydıyla çalışma gösteren öteki resmi ve özel kuruluşlarla ve kişilerle işbirliği yapar. AB projeleri baştan olmak üzere, yurtiçi ve yurt dışı destekli her türlü sosyal eğitim ve kültürel amaçlı proje çalışmaları yapar.
G-Milli kültürün kurulmasında, halkın manevi değerlere olan ilgisinin arttırılmasında ve güçlendirilmesinde gerekli çalışmaları yapar. Ve bu kabil çalışmaları yapan özel ve resmi kuruluş ve kişilerle ilişkiler kurar. Şartlı veya karşılıksız yardımda bulunur.
H- Halkın dini ve manevi maksat ve ölçüler içinde yapmak istediği münferit veya tolu yardımların, fitre ve zekât yardımlarının, yardım edenlerin arzuları veçhi ile gerçekleştirilmesinde düzenleme ve yönetme çalışmaları yapar.
İ- Vakıf gayesinin tahakkuku için, yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan aynı ve nakdi bağış ve yardım almak, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere aynı ve nakdi bağış yardımda bulunmak.
K- Vakfa verilecek menkul ve gayrimenkullerin gelirlerini idare etmek, vakıf iş yerlerinde kullanmak üzere nakil vasıta almak, iktisadi, ticari ve sanayi gayeli çalışmalar yapmak.
L- Vakfın genel gayesine aykırı düşmeyen öteki bütün faaliyetlerde bulunur.
Van İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Yaşar Altaylı, külliye ile ilgili yaptığı açıklamada:
“Hz. Üstadımızın Medresetü’z-Zehra projesinin bir küçük maddi numunesini, Van’da tesis etmek niyetiyle yola çıktık, Van’da Şerefiye Mahallesi’nde bulunan ve 5.000 m2 arsa üzerinde yaklaşık 22.000 m2 kapalı alanı bulunan bir külliyeyi Allah nasib etti.” dedi.
İçerisinde çeşitli ebatlarda; cemaatin sayısına göre ders salonları, Bediüzzaman Müzesi, okuma daireleri, talebe daireleri, misafirhane, hizmet katları, camii, yemek fabrikası, yemekhane, kapalı otoparkı bulunan külliye; Van hizmetlerinin şahsı manevisi tarafından düşünülmüş, planlanmış 2011 Ekim ayında temeli atılmıştı diyen Altaylı, şöyle devam etti:
“2011 zelzelesinden sonra Van Nur Medresesi inşaatı devam ederken bir taraftan da zarar gören diğer medreselerimizin inşaatı devam etmiştir. Rabbimize zerrat-ı kainat adedince hamdü senalar olsun ki, medreselerimizin hepsi bitmiş ve hizmete açılmıştır. Rabbimizden niyaz ediyoruz ki, bu medreselerimizi ve Van Bediüzzaman Külliyesi’ni kıyamete kadar, iman ve Kur’an hakikatlerinin taallüm edildiği, nice gençlerin ve nesillerin imanlarının kurtulmasına vesile olacak mekânlar eylesin, âmin.”